Zupa rybna

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Bulion warzywny

  • 3-4 ziemniaki,,
  • 2 marchewki,,
  • 1 cebula,,
  • 1 ząbek czosnku,,
  • kawałek korzenia pietruszki,,
  • kawałek selera,,
  • odrobina oliwy,,
  • 3-4 kulki ziela angielskiego,,
  • 1-2 liście laurowe,,
  • 3 szklanki wody,

Pozostałe składniki

  • 2 opakowania tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,,
  • 1 opakowanie śmietany Łaciatej 18%,,
  • 2 szklanki mleka Łaciatego,,
  • sok z ok. 1/4 cytryny,,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie

Bulion

Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew w paski lub krążki, czosnek przecisnąć w prasce. Podsmażyć całość na oliwie aż składniki lekko się zarumienią. Wsypać podsmażone warzywa do garnka, dodać pietruszkę, selera, ziele angielskie, liście laurowe i zalać wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte. Gotować ok. 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.



Zupa rybna

Dolać mleko i dodać odsączonego tuńczyka. Zagotować całość. Dodać pieprz, sól i sok z cytryny. Podgotować przez chwilę, po czym wlać śmietanę - warto rozrobić ją wcześniej z odrobiną bulionu, by nie była zbyt gęsta. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Zupa gotowa!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.