Korzenne muffiny z owocami kaki

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej + 1 łyżka
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 8 łyżek oleju
  • Szczypta soli
  • 1 owoc kaki
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cukrem, solą i kakao.





Krok 2

W drugiej misce wymieszać mleko, maślankę, olej i jajko.





Krok 3

Do miski z mąką wlać mieszankę płynnych składników, niedokładnie wymieszać.





Krok 4

Owoc kaki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z łyżką mąki, połączyć z ciastem.





Krok 5

Do foremki na muffiny włożyć papilotki, napełnić ciastem do ⅔ wysokości.





Krok 6

Posypać posiekanymi orzechami, wstawić na 20-25 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.