Zupa rybna z pulpetami

Zupa rybna z pulpetami to wyśmienite danie na każdą okazję. Szczególnie polecana na zimowe, mroźne dni. Z pewnością każdy, kto jej choć raz spróbuje, będzie wracał do przepisu niejednokrotnie.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 kg mintaja
  • - 1 marchewka
  • - 1 seler
  • - 1 pietruszka
  • - 1 cebula
  • - sok z 1 cytryny
  • - 1 jajko
  • - 3 łyżki bułki tartej
  • - 2 liście laurowe
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy wywar: głowę, ogon i płetwy mintaja razem z warzywami i dodatkiem przypraw gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.



Krok 2

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Pozostałe, nieugotowane części ryby mielimy. Dodajemy do nich jajko, bułkę tartą i pieprz z cebulą.



Krok 3

Wywar cedzimy przez sitko, następnie przygotowujemy pulpety średniej wielkości. Dodajemy je do przecedzonego wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę skrapiamy sokiem z cytryny.



Krok 4

Zupę z pulpetami podajemy na ciepło.



Wskazówki

Do zupy możesz dodać użyte wcześniej warzywa oraz udekorować natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.