Zupa serowa z brokułami

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 łyżek masła Łaciate
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka łodyg brokułów
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 szklanka śmietany Łaciata 18%
  • 2 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2–3 szklanki różyczek brokułów
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 230 g sera Złoty Mazur Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Brokuła wraz z łodygami także drobno posiekaj. Marchewkę cienko pokrój. Ser zetrzyj na tarce.



Krok 2

W dużym garnku rozpuść 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i łodygi brokułów. Smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i pachnące.



Krok 3

Dodaj pozostałe 4 łyżki masła do garnka. Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Stopniowo wlewaj mleko i śmietankę, cały czas mieszając. Mieszanina początkowo zgęstnieje, ale z czasem stanie się bardziej kremowa. Kontynuuj, powoli dodając bulion, i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.



Krok 4

Gdy baza zupy będzie odpowiednio gęsta, dodaj brokuły, marchewkę i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż brokuły będą miękkie i jasnozielone.



Krok 5

Zdejmij garnek z ognia i odczekaj kilka minut, aby zupa lekko ostygła. Dodaj większość startego sera i mieszaj, aż się rozpuści. Podawaj w miseczkach z odrobiną dodatkowego sera i kawałkiem chrupiącego pieczywa. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.