Zupa truskawkowa z kardamonem i czereśniami

Pyszna zupa truskawkowa z kardamonem i czereśniami to propozycja na ciekawe, oryginalne danie. Warto jej spróbować zwłaszcza w sezonie – kiedy mamy dostęp do świeżych, słodkich, rozgrzanych słońcem owoców.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g truskawek
  • - 500 g czereśni
  • - 2 goździki
  • - 3 nasiona kardamonu
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - ½ łyżeczki imbiru
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • - świeża mięta
  • - płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki i czereśnie myjemy i usuwamy z nich szypułki/pestki/ogonki.



Krok 2

Owoce przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, goździki, kardamon, cynamon i imbir. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.



Krok 3

Po tym czasie zagęszczamy zupę mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Podając ozdabiamy świeżymi listkami mięty i płatkami migdałowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.