Pyszna zupa truskawkowa z kardamonem i czereśniami to propozycja na ciekawe, oryginalne danie. Warto jej spróbować zwłaszcza w sezonie – kiedy mamy dostęp do świeżych, słodkich, rozgrzanych słońcem owoców.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Truskawki
Wegetariańskie
Fit
Truskawki i czereśnie myjemy i usuwamy z nich szypułki/pestki/ogonki.
Owoce przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, goździki, kardamon, cynamon i imbir. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.
Po tym czasie zagęszczamy zupę mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Podając ozdabiamy świeżymi listkami mięty i płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz