Przepięknie zielona, wspaniale doprawiona, lekko pachnąca czosnkiem, pyszna zupa ze szpinakiem, brokułami, serem pleśniowym, parmezanem i grzankami. Jak z najlepszej restauracji.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Myjemy i osuszamy szpinak. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki.
Cebulę z czosnkiem obsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i brokuł. Chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy razem około 15 minut. Po tym czasie dodajemy ser pleśniowy, starty na tarce parmezan i śmietankę Łaciatą 18%. Mieszamy i podgrzewamy, aż sery się rozpuszczą i całość ładnie się połączy.
Dodajemy zioła prowansalskie i wszystko blendujemy.
Podajemy z grzankami.
Dodaj komentarz