Zupa ze szpinakiem, brokułami i serem pleśniowym

Przepięknie zielona, wspaniale doprawiona, lekko pachnąca czosnkiem, pyszna zupa ze szpinakiem, brokułami, serem pleśniowym, parmezanem i grzankami. Jak z najlepszej restauracji.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 brokuł
  • - 250 g szpinaku
  • - 150 g sera pleśniowego
  • - 100 g parmezanu
  • - 2 cebule
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 3 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 2 łyżki ziół prowansalskich
  • - kromki chleba na grzanki (opcjonalnie)
  • - grzanki

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy i osuszamy szpinak. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Brokuł dzielimy na małe różyczki.



Krok 2

Cebulę z czosnkiem obsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i brokuł. Chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy razem około 15 minut. Po tym czasie dodajemy ser pleśniowy, starty na tarce parmezan i śmietankę Łaciatą 18%. Mieszamy i podgrzewamy, aż sery się rozpuszczą i całość ładnie się połączy.



Krok 3

Dodajemy zioła prowansalskie i wszystko blendujemy.



Krok 4 

Podajemy z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.