Zupa warzywna z bluszczykiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki posiekanego kurdybanku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Umyte żeberka włożyć do garnka, zalać zimą wodą, dodać liście laurowe, odrobinę soli i gotować ( po zagotowaniu z wywaru usunąć szumowiny).



Krok 2

Ziemniaki i kalarepkę obrać, pokroić w kostkę.



Krok 3

Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.



Krok 4

Do półmiękkiego mięsa dodać przygotowane warzywa, gotować do miękkości.



Krok 5

Kilka minut przed końcem gotowania dodać pokrojony i podsmażony na oliwie por.



Krok 6

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Dodać pokrojony kurdybanek i natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, sosem sojowym i pieprzem, wymieszać.



Wskazówki

Bluszczyk kurdybanek dodaje zupie oryginalnego smaku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.