Jaglane placuszki z kakaowymi płatkami kukurydzianymi

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych,
  • 1 szklanka mleka Łaciate,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • płatki kukurydziane kakaowe

Przygotowanie

Krok 1

Mleko zagotować z cukrem i wsypać płatki jaglane. Gotować około 3 minut, aż płatki zgęstnieją. Odstawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka i mąkę wymieszać z jaglanką, a na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, wyłożyć porcję masy i na wierzchu przykleić kakaowe płatki kukurydziane. Jak placuszki od spodu się zrumienią przewrócić na drugą stronę. Podawać ciepłe z jogurtem naturalnym i płatkami kukurydzianymi. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.