Stek wieprzowy z limonką

Smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Stek wieprzowy marynowany w soku z limonki, podany z pieczarkami. Proste i bardzo smaczne danie, które przypadnie do gustu każdemu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g pieczarek
  • 1 natka pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ścieramy skórkę z 1 limonki. Wyciskamy sok z obu limonek. Mieszamy oliwę, sok i skórkę z limonki i miód.



Krok 2

Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, lekko je rozbijamy, a następnie nacieramy je marynatą i odstawiamy minimum na 3 godziny.



Krok 3

Smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy w całości pieczarki i razem dusimy, aż pieczarki będą miękkie.



Krok 4

Mięso podajemy z pieczarkami - przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Dekorujemy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.