Zupa z grzybów leśnych z serem pleśniowym

Ideał wśród zup grzybowych. Niezwykle aromatyczna, smaczna i znikająca z talerzy w tempie ekspresowym. Uwielbiana przez każdego, tradycyjna, prosta w przygotowaniu.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mieszanki grzybów leśnych
  • - 150 g pieczarek
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 pęczek koperku
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 5 łyżek masła
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 200 g sera pleśniowego
  • - 2 łyżki zmielonych migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach, po czym zalewamy bulionem i gotujemy.



Krok 2

Wszystkie grzyby oczyszczamy. Połowę grzybów ścieramy na tarce o grubych oczkach, połowę kroimy w plastry. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy 10 minut.



Krok 3

Zawartość patelni dodajemy do garnka z warzywami i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 25 minut. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i śmietankę Łaciatą. Mieszamy i podgrzewamy, aż ser się roztopi i wszystko ładnie się połączy. Dodajemy posiekany drobno koper i migdały.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.