Pierś z kurczaka zamarynuj w oleju sezamowym, czosnku, papryce, posiekanych papryczkach chili oraz soli. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wrzuć kurczaka na rozgrzaną patelnię i podsmaż go, aż do zarumienienia. Posiekaj cebulę, dodaj do kurczaka i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew i jeszcze chwilę podsmażaj. Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w dzwonki.
W oddzielnym garnku rozprowadź przecier pomidorowy w gorącym bulionie. Na patelnię, gdzie smaży się kurczak, dodaj chochlę pomidorowego bulionu. Duś chwilę pod przykryciem, po czym całość przełóż do garnka z pozostałym pomidorowym bulionem.
Kapustę pokrój w niezbyt dużą kostkę, wrzuć do zupy i gotuj ok. 5min. Po tym czasie wrzuć groszek. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10-12 minut.
Zupę najlepiej zostawić na noc do przestygnięcia i zajadać ją na drugi dzień, gdy wszystkie smaki zdążą się dobrze przegryźć. Przed podaniem ozdób posiekaną kolendrą oraz szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz