Pierś z kurczaka zamarynować w oleju sezamowym, czosnku, papryce, posiekanych papryczkach chilli oraz soli. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć do zarumienienia. Posiekać cebulę, dodać do kurczaka i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, chwilę podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w dzwonki.
W garnku rozprowadzić przecier w bulionie. Na patelnię, gdzie smaży się kurczak, dodać chochlę pomidorowego bulionu, chwilę dusić po czym całość przełożyć do garnka z pozostałym płynem.
Kapustę pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do zupy i gotować ok. 5min. Po tym czasie wrzucić groszek. Całość gotować jeszcze przez ok. 10-12minut. Zupę najlepiej zostawić na noc do przestygnięcia, zajadać na drugi dzień wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć. Przed podaniem ozdabiamy posiekaną kolendrą oraz szczypiorkiem.
Dodaj komentarz