Zupa z kapusty pekińskiej i chilli

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona lub zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 400 ml bulionu (najlepiej warzywnego)
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 papryczki chilli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • kapusta pekińsa
  • pęczek kolendry
  • szczypior do ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka zamarynować w oleju sezamowym, czosnku, papryce, posiekanych papryczkach chilli oraz soli. Odstawić na pół godziny do lodówki.



Krok 2

Po tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć do zarumienienia. Posiekać cebulę, dodać do kurczaka i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, chwilę podsmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w dzwonki.



Krok 3

W garnku rozprowadzić przecier w bulionie. Na patelnię, gdzie smaży się kurczak, dodać chochlę pomidorowego bulionu, chwilę dusić po czym całość przełożyć do garnka z pozostałym płynem.



Krok 4

Kapustę pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić do zupy i gotować ok. 5min. Po tym czasie wrzucić groszek. Całość gotować jeszcze przez ok. 10-12minut. Zupę najlepiej zostawić na noc do przestygnięcia, zajadać na drugi dzień wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć. Przed podaniem ozdabiamy posiekaną kolendrą oraz szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.