Zupa z kapusty pekińskiej i chili

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska
  • 400 ml bulionu (najlepiej warzywnego)
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 2 papryczki chili
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona lub zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pęczek kolendry
  • szczypior do ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka zamarynuj w oleju sezamowym, czosnku, papryce, posiekanych papryczkach chili oraz soli. Odstaw na pół godziny do lodówki.



Krok 2

Po tym czasie wrzuć kurczaka na rozgrzaną patelnię i podsmaż go, aż do zarumienienia. Posiekaj cebulę, dodaj do kurczaka i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew i jeszcze chwilę podsmażaj. Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w dzwonki.



Krok 3

W oddzielnym garnku rozprowadź przecier pomidorowy w gorącym bulionie. Na patelnię, gdzie smaży się kurczak, dodaj chochlę pomidorowego bulionu. Duś chwilę pod przykryciem, po czym całość przełóż do garnka z pozostałym pomidorowym bulionem.



Krok 4

Kapustę pokrój w niezbyt dużą kostkę, wrzuć do zupy i gotuj ok. 5min. Po tym czasie wrzuć groszek. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10-12 minut.

Zupę najlepiej zostawić na noc do przestygnięcia i zajadać ją na drugi dzień, gdy wszystkie smaki zdążą się dobrze przegryźć. Przed podaniem ozdób posiekaną kolendrą oraz szczypiorkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.