Sałatka truskawkowa ze szparagami

Szparagi posiadają niezliczone ilości dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, najbardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Truskawki

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 0,5 kg truskawek
  • ⅓ opakowania szpinaku
  • 15 orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowując szparagi nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Do przyrządzenia potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody. By utrzymywały się w tej pozycji, można je związać nitką. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, w lekko osolonej wodzie pod przykryciem, będą gotowe po około 8 min.



Krok 2

Kiedy szparagi są w trakcie gotowania, odrywamy szypułki truskawek i kroimy je w części. Orzechy obieramy i dzielimy na połówki.



Krok 3

Po wyciągnięciu szparagów z wody kroimy je, mieszamy ze szpinakiem i dodajemy truskawki oraz orzechy.



Wskazówki

Szparagi po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące. Dlatego nie powinniśmy gotować ich zbyt długo.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.