Szparagi posiadają niezliczone ilości dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Zielone szparagi są najcieńsze ze wszystkich odmian, najbardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Są miękkie i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy, Truskawki
Wegetariańskie
Fit
Przygotowując szparagi nie trzeba ich obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki. Do przyrządzenia potrzebujemy wysokiego i wąskiego garnka. Szparagi podczas gotowania powinny być ułożone pionowo, a ich główki powinny znajdować się powyżej linii wody. By utrzymywały się w tej pozycji, można je związać nitką. Szparagi powinny gotować się na średnim ogniu, w lekko osolonej wodzie pod przykryciem, będą gotowe po około 8 min.
Kiedy szparagi są w trakcie gotowania, odrywamy szypułki truskawek i kroimy je w części. Orzechy obieramy i dzielimy na połówki.
Po wyciągnięciu szparagów z wody kroimy je, mieszamy ze szpinakiem i dodajemy truskawki oraz orzechy.
Szparagi po ugotowaniu powinny mieć wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące. Dlatego nie powinniśmy gotować ich zbyt długo.
Dodaj komentarz