Biszkopt makowy z morelami i kremem

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt makowy

  • 5 dużych jajek
  • 180 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami

  • 600 ml śmietanki kremówki "Łaciata" 36%, schłodzonej
  • 70 g cukru pudru
  • 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 1/4 szklanki zimnej wody
  • pół szklanki drobnych rodzynek
  • 100 ml likieru Amaretto
  • około 350 - 400 g moreli z syropu ( waga samych owoców )

Nasączenie

  • 70 ml zalewy z moreli
  • 70 ml likieru Amaretto ( pozostałego po odsączeniu rodzynek )

Ponadto

  • około 400 g moreli z syropu ( waga samych owoców ), na wierzch ciasta
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa + 250 ml gorącej wody

Przygotowanie

Biszkopt makowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 – 30 sekund po każdym dodaniu. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia.



Krem śmietankowy z morelami i rodzynkami

Rodzynki zalać likierem i odstawić na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie rodzynki osączyć na sitku ( zachowując alkohol ) i osuszyć na ręczniku papierowym. Morele również osączyć ( zachowując zalewę ) i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie pokroić w niezbyt grubą kostkę. Żelatynę zalać wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie postawić na palniku i podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Uważać, aby nie zagotować żelatyny gdyż straci swoje właściwości żelujące ( żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce ). Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. Jedną łyżkę ubitej śmietany dodać do przestudzonej żelatyny i dobrze rozmieszać, następnie czynność powtórzyć. Tak zahartowaną żelatynę wlać do śmietany cały czas mieszając mikserem.



Złożenie ciasta

Składniki nasączenia wymieszać ( jeśli rodzynki wchłonęły więcej alkoholu, uzupełnić go do ilości podanej w przepisie ). Około 1/3 ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki, do reszty wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe blaty. Pierwszy blat nasączyć połową ponczu. Wyłożyć cały krem śmietankowy z rodzynkami, wyrównać. Na krem wyłożyć kawałki moreli, lekko je wciskając. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem śmietankowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej, przegotowanej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodatkowe morele osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na podłużne kawałki. Ułożyć je na wierzchu ciasta w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Tężejącą galaretkę rozprowadzić równo na owocach. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.