Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać mak i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 – 30 sekund po każdym dodaniu. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Rodzynki zalać likierem i odstawić na 2 – 2,5 godziny. Po tym czasie rodzynki osączyć na sitku ( zachowując alkohol ) i osuszyć na ręczniku papierowym. Morele również osączyć ( zachowując zalewę ) i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie pokroić w niezbyt grubą kostkę. Żelatynę zalać wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie postawić na palniku i podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Uważać, aby nie zagotować żelatyny gdyż straci swoje właściwości żelujące ( żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce ). Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. Jedną łyżkę ubitej śmietany dodać do przestudzonej żelatyny i dobrze rozmieszać, następnie czynność powtórzyć. Tak zahartowaną żelatynę wlać do śmietany cały czas mieszając mikserem.
Składniki nasączenia wymieszać ( jeśli rodzynki wchłonęły więcej alkoholu, uzupełnić go do ilości podanej w przepisie ). Około 1/3 ubitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki, do reszty wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe blaty. Pierwszy blat nasączyć połową ponczu. Wyłożyć cały krem śmietankowy z rodzynkami, wyrównać. Na krem wyłożyć kawałki moreli, lekko je wciskając. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem śmietankowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej, przegotowanej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodatkowe morele osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na podłużne kawałki. Ułożyć je na wierzchu ciasta w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Tężejącą galaretkę rozprowadzić równo na owocach. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Dodaj komentarz