Pyszna i oryginalna tarta z grejpfrutem. Jest to pomysł na orzeźwiający deser dla całej rodziny. Sprawdzi się także podczas różnych okoliczności.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy i dodajemy pokrojone masło, cukier, żółtka, jogurt oraz sól. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto.
Grejpfruty obieramy, dzielimy na części i usuwamy białe błonki.
Ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i 3 łyżkami soku z grejpfruta
Na spód tarty wykładamy serek mascarpone i układamy na nim kawałki grejpfruta. Posypujemy gotową tarte cukrem pudrem.
Dodaj komentarz