Tarta z grejpfrutem

Pyszna i oryginalna tarta z grejpfrutem. Jest to pomysł na orzeźwiający deser dla całej rodziny. Sprawdzi się także podczas różnych okoliczności.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • 4 czerwone grejpfruty
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki soku z grejpfruta
  • 6 łyżek cukru pudru + cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy i dodajemy pokrojone masło, cukier, żółtka, jogurt oraz sól. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy ciasto.



Krok 3

Grejpfruty obieramy, dzielimy na części i usuwamy białe błonki.



Krok 4

Ser mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i 3 łyżkami soku z grejpfruta



Krok 5

Na spód tarty wykładamy serek mascarpone i układamy na nim kawałki grejpfruta. Posypujemy gotową tarte cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.