Przepyszny, pieczony mostek jagnięcy, któremu niesamowitego aromatu i smaku dodaje wspaniały sos na bazie mięty i kolendry. Wbrew pozorom jest to dość proste i szybkie danie. Efekt smakowy jest nieziemski.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Kolendrę, kminek, kumin i pieprz prażymy chwilę na suchej patelni, aby uwolniły aromat, a następnie tłuczemy całość w moździerzu. Mostek obtaczamy w utłuczonych przyprawach. Dodajemy również sól.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mostek podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, aż lekko się przyrumieni od strony tłuszczu. Po tym czasie obracamy go dosłownie na 3-5 sekund na drugą stronę i zdejmujemy z patelni. Mostek wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie kroimy na porcje.
Przygotowujemy sos: do blendera wlewamy miód, ocet ryżowy, sok z cytryny, czosnek, kolendrę i miętę. Całość miksujemy, dodając stopniowo oliwę, aż uzyskamy jednolity, aromatyczny sos.
Porcje jagnięciny polewamy sosem i podajemy.
Dodaj komentarz