Apetyczny mostek jagnięcy w sosie miętowo-kolendrowym

Przepyszny, pieczony mostek jagnięcy, któremu niesamowitego aromatu i smaku dodaje wspaniały sos na bazie mięty i kolendry. Wbrew pozorom jest to dość proste i szybkie danie. Efekt smakowy jest nieziemski.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 mostek jagnięcy
  • - 1 łyżeczka chilli
  • - 2 łyżki nasion kolendry
  • - 2 łyżki kminku
  • -, 2 łyżki kuminu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • - 2 łyżki oleju

Sos:

  • - 1 duża łyżka miodu
  • - 1 łyżka octu ryżowego
  • - sok z ½ cytryny
  • - 3 ząbki czosnku
  • - garść świeżej kolendry
  • - garść świeżej mięty
  • - ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Kolendrę, kminek, kumin i pieprz prażymy chwilę na suchej patelni, aby uwolniły aromat, a następnie tłuczemy całość w moździerzu. Mostek obtaczamy w utłuczonych przyprawach. Dodajemy również sól.



Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mostek podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, aż lekko się przyrumieni od strony tłuszczu. Po tym czasie obracamy go dosłownie na 3-5 sekund na drugą stronę i zdejmujemy z patelni. Mostek wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie kroimy na porcje.



Krok 3

Przygotowujemy sos: do blendera wlewamy miód, ocet ryżowy, sok z cytryny, czosnek, kolendrę i miętę. Całość miksujemy, dodając stopniowo oliwę, aż uzyskamy jednolity, aromatyczny sos.



Krok 4

Porcje jagnięciny polewamy sosem i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.