Cukinia nadziewana ryżem, mięsem i pomidorami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 udka z kurczaka
  • 10 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 dag żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotować w osolonej wodzie.



Krok 2

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.



Krok 3

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, łyżką wydrążyć miąższ. Cukinie włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i blanszować około 5-7 minut, wyjąć, przelać zimną wodą. Do miseczki wlać 2 łyżki oliwy, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawę i mieloną paprykę, wymieszać.



Krok 4

Umyte mięso osuszyć, usunąć kości, pokroić w kostkę, połączyć z marynatą, przykryć i pozostawić w lodówce na 1-2 godziny. Następnie zrumienić na rozgrzanej patelni, wsypać posiekaną cebulę, podsmażyć.



Krok 5

Dodać ugotowany ryż i pomidory, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać.



Krok 6

Przygotowane cukinie ułożyć w formie, napełnić ryżem, posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać około 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.