Żurek tradycyjny w chlebie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia biała cebula
  • 1/4 selera
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 400 g białej surowej kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 jajka ugotowane na twardo do podania
  • 4 gotowe chlebki do żurku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, seler i korzeń pietruszki pokrój na drobną kostkę lub słupki. Ziemniaki pokrój w kostkę o średnicy ok. 1,5-2 cm. Przełóż warzywa do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz suszony majeranek. Zalej warzywa bulionem i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie.



Krok 2

Boczek pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek, a kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i zamieszaj. Gdy cebula się zeszkli dodaj białą kiełbasę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze na małym ogniu przez 1 minutę.



Krok 3

Do gotującego się wywaru dodaj zawartość patelni. Zamieszaj i gotuj całość przez 5 minut na średnim ogniu. Zakwas na barszcz dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do zupy. Zamieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj śmietankę oraz chrzan, zamieszaj. Przełóż do wydrążonych chlebków i udekoruj jajkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.