Marchewkę, seler i korzeń pietruszki pokrój na drobną kostkę lub słupki. Ziemniaki pokrój w kostkę o średnicy ok. 1,5-2 cm. Przełóż warzywa do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz suszony majeranek. Zalej warzywa bulionem i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie.
Boczek pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek, a kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i zamieszaj. Gdy cebula się zeszkli dodaj białą kiełbasę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze na małym ogniu przez 1 minutę.
Do gotującego się wywaru dodaj zawartość patelni. Zamieszaj i gotuj całość przez 5 minut na średnim ogniu. Zakwas na barszcz dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do zupy. Zamieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj śmietankę oraz chrzan, zamieszaj. Przełóż do wydrążonych chlebków i udekoruj jajkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz