Pyszne, delikatne ciasto oblane gorzką czekoladą. Idealnie pasuje na każdą okazję.
Lubisz desery na zimno? Zobacz nasze pozostałe przepisy na ciasta bez pieczenia: ciasto zebra, cytrusowa pychotka bez cukru, ciasto snickers.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Przesyp galaretki do garnuszka, zalej je 500 ml wrzącej wody, zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok. Galaretki powinny całkowicie wystygnąć. Śmietankę ubij na sztywno.
Gdy galaretki zaczną tężeć wlej do nich mleko skondensowane i ubitą śmietankę, a następnie zmiksuj do połączenia składników.
Na dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm połóż folię spożywczą, a następnie wyłóż na nią spód biszkoptowy lub ułóż ciasno biszkopty. Załóż obręcz od tortownicy i zaciśnij, aby się zamknęła, a jej spód owiń folią spożywczą (na wypadek gdyby galaretka wyciekła). Przełóż tężejącą masę śmietanową i wstaw do lodówki na min. 2h.
Do miski przełóż połamaną na kostki czekoladę i śmietankę. Miskę włóż do naczynia z gorąca wodą i ogrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj, aby nie było grudek.
Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij obręcz i oblej równomiernie rozpuszczoną czekoladą. Wstaw ponownie do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła. Ciasto podawaj schłodzone. Smacznego!
Dodaj komentarz