Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia

Pyszne, delikatne ciasto oblane gorzką czekoladą. Idealnie pasuje na każdą okazję.

Lubisz desery na zimno? Zobacz nasze pozostałe przepisy na ciasta bez pieczenia: ciasto zebra, cytrusowa pychotka bez cukru, ciasto snickers.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 ml mleka UHT zagęszczonego Łaciate
  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 3 opakowania galaretki krystalicznej lub cytrynowej/pomarańczowej
  • 100 g czekolady gorzkiej + 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30 %
  • 1 opakowanie miękkich biszkoptów lub gotowy spód biszkoptowy

Przygotowanie

Krok 1

Przesyp galaretki do garnuszka, zalej je 500 ml wrzącej wody, zamieszaj do rozpuszczenia i odstaw na bok. Galaretki powinny całkowicie wystygnąć. Śmietankę ubij na sztywno.
Gdy galaretki zaczną tężeć wlej do nich mleko skondensowane i ubitą śmietankę, a następnie zmiksuj do połączenia składników.



Krok 2

Na dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm połóż folię spożywczą, a następnie wyłóż na nią spód biszkoptowy lub ułóż ciasno biszkopty. Załóż obręcz od tortownicy i zaciśnij, aby się zamknęła, a jej spód owiń folią spożywczą (na wypadek gdyby galaretka wyciekła). Przełóż tężejącą masę śmietanową i wstaw do lodówki na min. 2h.



Krok 3

Do miski przełóż połamaną na kostki czekoladę i śmietankę. Miskę włóż do naczynia z gorąca wodą i ogrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj, aby nie było grudek.



Krok 4

Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij obręcz i oblej równomiernie rozpuszczoną czekoladą. Wstaw ponownie do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła. Ciasto podawaj schłodzone. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.