Lubisz ciasta, ale musisz ograniczać cukier w swojej diecie? Ten przepis jest dla Ciebie!
Sprawdź również nasze pozostałe przepisy: placek drożdżowy bez cukru, dietetyczna karpatka, mini naleśniki bez cukru.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Przygotuj spód. Masło rozpuść w rondelku lub na niewielkiej patelni, a następnie odstaw do wystudzenia. Ciasteczka pokrusz, a następnie drobno zmiel blenderem. Rozpuszczone masło połącz z ciasteczkami. Z masy dokładnie zagnieć ciasto. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie ułóż na niej masę ciasteczkową. Dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Przygotuj galaretkę wiśniową. Wiśnie przełóż do garnuszka, posłodź erytrolem lub ksylitolem, dodaj sok z pomarańczy i zagotuj. Zblenduj na gładko i przecedź przez sitko, aby masa była gładka. Do gorącej masy dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj. Przelej galaretkę do naczynia o średnicy ok. 16 - 18 cm wyłożonego folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Gotową galaretkę wyjmij z naczynia i oddziel od folii.
Przygotuj mus cytrusowy. Do garnuszka wlej sok pomarańczowy, dodaj ksylitol i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj, a następnie zagotuj na średnim ogniu. Gorący płyn przecedź przez gęste sitko i dodaj do niego żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstaw do przestudzenia na kilka minut.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj delikatnie z jogurtem. Ciepłą, ale nie gorącą, galaretkę przełóż do masy śmietanowej i bardzo dokładnie wymieszaj. W masie nie powinno być grudek.
Na schłodzony spód przełóż połowę musu, następnie połóż krążek galaretki wiśniowej i nałóż resztę musu, wyrównując powierzchnię. Tak przygotowane ciasto ozdób plasterkami cytrusów i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny przed podaniem. Smacznego!
Jeśli używasz mrożonych wiśni rozmroź je przed gotowaniem.
Dodaj komentarz