Cytrusowa pychotka bez cukru i bez pieczenia

Lubisz ciasta, ale musisz ograniczać cukier w swojej diecie? Ten przepis jest dla Ciebie! Sprawdź również nasze pozostałe przepisy: placek drożdżowy bez cukru, dietetyczna karpatka, mini naleśniki bez cukru.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruchy spód

  • 150 g herbatników bez cukru
  • 50 g masła Mazurski Smak

Mus cytrusowy

  • 200 g jogurtu greckiego Mlekpol
  • 300 g schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 - 3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny

Galaretka wiśniowa

  • 300 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • 2 - 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 50 ml soku z pomarańczy

Dekoracja

  • Plasterki pomarańczy, limonki, pomarańczy sycylijskich

Przygotowanie

Spód do ciasta

Masło rozpuść w rondelku lub na niewielkiej patelni, odstaw do wystudzenia.
Ciasteczka pokrusz, a następnie drobno zmiel.
Masło połącz ze zmielonymi ciasteczkami, dokładnie zagniatając.
Dno tortownicy o średnicy ok 20 cm wyłóż folią spożywczą i na niej ułóż masę ciasteczkową. Dociśnij i wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na ok 30 minut.



Galaretka wiśniowa

Wiśnie przełóż do garnuszka, posłodź erytrolem lub ksylitolem, dodaj sok z pomarańczy i zagotuj.
Zblenduj na gładko i przecedź przez sitko, aby masa była gładka. Do gorącej masy dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj.
Przelej ją do naczynia o średnicy ok 16 - 18 cm wyłożonego folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Gotową galaretkę wyjmij z naczynia i oddziel od folii.



Mus cytrusowy

Do garnuszka przelej sok pomarańczowy, dodaj ksylitol (erytrol), skórkę z pomarańczy, wymieszaj i zagotuj.
Gorący płyn przecedź przez gęste sitko i dodaj do niego żelatynę. Dokładnie zamieszaj, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstaw do przestudzenia na kilka minut.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z jogurtem.
Ciepłą (ale nie gorącą) galaretkę przełóż do masy śmietanowej i bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Na schłodzony spód przełóż połowę musu, następnie połóż krążek galaretki wiśniowej i nałóż resztę musu, wyrównując powierzchnię.
Tak przygotowane ciasto ozdób plasterkami cytrusów i wstaw do lodówki na ok 2 godziny. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.