Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami to propozycja na pyszny, bezmięsny obiad lub kolację. Proste i tanie w przygotowaniu, wykonane z ogólnodostępnych składników. Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem lub szczypiorkiem. Najlepiej serwować je z ziemniakami i sałatką, na przykład z szybką sałatką z pomidorów, zasmażanymi buraczkami czy surówką z tartej marchewki.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Przestudzić.
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec smażenia posolić. Przełożyć do miski.
Ser zetrzeć na małych oczkach tarki. Natkę pietruszki posiekać. Do miski dodać kaszę, jajka, mąkę, pietruszkę i ser. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Na duży talerz wysypać bułkę tartą. Dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i kłaść na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodaj komentarz