Szybka sałatka z pomidorów malinowych

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 duże lub 6 średnich pomidorów malinowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • garść liści świeżej bazylii
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

Przygotowanie:

Usuń łuskę z cebuli, odetnij twarde końcówki i pokrój w piórka. Przełóż pokrojoną cebulę do miski, zalej wrzątkiem i po minucie odsącz na sitku.
Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę oraz gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki (mniejsze pomidory) lub ósemki.
Pomidory wymieszaj z solą, pieprzem i ziołami. Odstaw na 10 minut a następnie odsącz na sitku. Powstały sok możesz wykorzystać do innych dań, na przykład zupy czy makaronu z sosem warzywnym.
Odsączone pomidory wymieszaj ze sparzoną cebulą, dodaj olej i posiekane liście bazylii i natkę pietruszki. Wymieszaj i opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu. Smacznego!



Wskazówki

Ta prosta i bardzo smaczna sałatka będzie pasować jako dodatek do dań mięsnych, rybnych jak również zapiekanek. Orzeźwiająca, lekka i niskokaloryczna.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.