Usuń łuskę z cebuli, odetnij twarde końcówki i pokrój w piórka. Przełóż pokrojoną cebulę do miski, zalej wrzątkiem i po minucie odsącz na sitku.
Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę oraz gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki (mniejsze pomidory) lub ósemki.
Pomidory wymieszaj z solą, pieprzem i ziołami. Odstaw na 10 minut a następnie odsącz na sitku. Powstały sok możesz wykorzystać do innych dań, na przykład zupy czy makaronu z sosem warzywnym.
Odsączone pomidory wymieszaj ze sparzoną cebulą, dodaj olej i posiekane liście bazylii i natkę pietruszki. Wymieszaj i opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu. Smacznego!
Ta prosta i bardzo smaczna sałatka będzie pasować jako dodatek do dań mięsnych, rybnych jak również zapiekanek. Orzeźwiająca, lekka i niskokaloryczna.
Dodaj komentarz