Knedle z bananami i żurawiną

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 15 dag purée z pieczonej dyni
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 banany
  • 5 dag żurawiny suszonej

Dodatkowo:

  • 150 ml jogurtu naturalnego Milko
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Sól
  • Cukier
  • Jogurt bananowy
  • Żurawina

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać mąkę, dodać ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę, purée z dyni, jajko i budyń.





Krok 2

Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremką w kształcie koła wyciąć krążki.





Krok 3

Banany obrać, pokroić w 1,5 cm plasterki. Na każdy krążek ciasta ułożyć kawałek banana i kilka sztuk suszonej żurawiny.





Krok 4

Zawinąć wszystkie brzegi do środka i dokładnie zlepić formując kulkę. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.





Krok 5

Banana obrać, pokroić na kawałki, włożyć do głębokiego naczynia. Dodać cukier z wanilią, cukier puder i jogurt, zmiksować. Ugotowane knedle podawać oprószone cukrem i posypane żurawiną z dodatkiem jogurtu bananowego.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.