Sos musztardowy idealnie kompunuje się z mięsem. Jeśli lubisz musztardę to ten przepis jest dla Ciebie.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę.
Przesmażamy mąkę z tłuszczem przez 2-3 min. energicznie mieszając ją trzepaczką, by nie przypaliła się.
Do mąki z tłuszczem powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.
Powstały w ten sposób sos beszamelowy, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Sos doprawiamy cukrem, solą, sokiem z cytryny oraz śmietanką Łaciatą. Na koniec dodajemy świeżo zmielony, czarny pieprz.
Do gotowego sosu beszamelowego, tuż przed podaniem, dodajemy musztardę i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Najlepiej smakuje z pieczoną wieprzowiną i tłustymi mięsami, lub smażoną kiełbasą.
Jeśli sos jest zbyt gesty wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka. Gdy powstaną grudki. Sos można uratować przecierając go przez sito.
Dodaj komentarz