Zapiekane tortille z kurczakiem i korniszonem

Tym razem inny pomysł na tortillę - równie prosty i smaczny, jak pozostałe, a przy tym inny, ciekawy i wyjątkowy. Tortille podane z ogórkiem konserwowym, pieczone do zarumienienia, podawane na chrupiąco… MNIAM!

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 tortilli
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • oliwa

Sos:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 180°C. Przecier pomidorowy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw ziołami prowansalskimi.



Krok 2

Piersi z kurczaka umyj i dokładnie osusz. Następnie pokrój je w kostkę. Dopraw przyprawą do gyrosa i usmaż na maśle z odrobiną oliwy, aż do zarumienienia.



Krok 3

Ogórki konserwowe i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój w kostkę.



Krok 4

Tortille podgrzewaj po 10 sekund w mikrofali. Posmaruj je sosem pomidorowym, a następnie ułóż na nich resztę przygotowanych dodatków. Całość zawiń i piecz ok. 5 minut w piekarniku. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.