Jambalaya z krewetkami i kurczakiem

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 150g ryżu
  • - 100 g piersi z kurczaka
  • - 1 kiełbasa sucha
  • - 10 krewetek tygrysich
  • - 2 marchewki
  • - 1 papryka zielona
  • - 1 puszka pomidorów
  • - 2 łodygi selera naciowego
  • - 1 cebulka dymka
  • - 3 ząbki czosnku
  • - natka pietruszki
  • - 200 ml bulionu
  • - płatki chilli
  • - przyprawa do kurczaka
  • - sól i pieprz
  • - olej

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić, pierś oczyścić i drobno pokroić, dodać sól i pieprz, obtoczyć w przyprawie do kurczaka. Usunąć ogonki z krewetek.



Krok 2

Cebulę podsmażyć na patelni, następnie dodać marchew, selera i paprykę. Dodać przyprawy i dusić około 15 minut. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek, krewetki, pierś z kurczaka i kiełbasę. Przykryć i podsmażać przez około 10 minut. Dosypać ryż i zalać 1/2 litra bulionu. Następnie dodać pomidory, gotować, aż do momentu kiedy ryż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając.



Krok 3

Wykładać na talerze, na koniec posypać pietruszką, można również dodać szczypiorek i cebulkę dymkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.