Pulpety wołowe w warzywach

Jednogarnkowe, sycące danie, które nie tylko pięknie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje. Szybkie i proste w wykonaniu! Najlepiej smakuje latem, kiedy dostępne są sezonowe warzywa.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Pulpety

  • - 500 g mielonego mięsa wołowego
  • - 2 średniej wielkości cebule
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 3 jajka
  • - 3 czubate łyżki bułki tartej
  • - ½ szklanki mąki do obtoczenia
  • - 2 łyżki oleju do podsmażenia

Sos

  • - 3 marchewki
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 żółta papryka
  • - 1 młoda cukinia
  • - 10 pieczarek
  • - 2 ziemniaki
  • - 2 szklanki wody
  • - garść świeżej natki pietruszki
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Obieramy marchewkę, ziemniaki, cebulę. Marchewki, papryki, cukinię i ziemniaki myjemy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa umieszczamy w garnku, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu.



Krok 2

Kroimy cebulę w kostkę. Mielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cebulę, jajka i bułkę tartą. Formujemy pulpety i obtaczamy w mące.



Krok 3

Pulpety podsmażamy na patelni, aż lekko się zarumienią. W tym czasie kroimy natkę pietruszki.



Krok 4

Mięso przekładamy do lekko podduszonych warzyw, dodajemy świeżą natkę pietruszki, czerwoną słodką paprykę, sól i pieprz. Dusimy na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości warzyw.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.