Fettuccine alfredo z kurczakiem, parmezanem i pietruszką

Szybkie, proste i smaczne danie z kuchni włoskiej. Połączenie makaronu, kurczaka i delikatnego śmietankowego sosu to połączenie idealne. Dodatkowo - gotowe w 15 minut. Lepiej być nie może!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 200 g makaronu fettuccine
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g startego parmezanu
  • 1,5 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy al dente z 1 łyżką oliwy.



Krok 2

Pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy śmietankę Łaciatą i doprowadzamy całość do wrzenia.



Krok 3

Makaron podajemy z sosem. Posypujemy całość pokrojoną natką pietruszki i parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.