Wielkanocna babka majonezowa

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • ⅓ szklanki cukru wanilinowego
  • 300 ml majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masło Łaciate
  • Cukier puder lub lukier

Przygotowanie

Krok 1

Jajka utrzeć z cukrem białym i wanilinowym, następnie dodać majonez i wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Do masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto dobrze wymieszać do połączenia składników.



Krok 2

Formę wysmarować masłem i przelać do niej ciasto.



Krok 3

Piec w temperaturze 170°C przez około godzinę.



Krok 4

Babkę po przestudzeniu wyciągnąć z formy i w zależności od preferencji udekorować cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.