Lasagne z dodatkiem owoców morza

Lazania jest bardzo prostym w przygotowaniu daniem. Ta potrawa zasmakuje każdemu, kto lubi owoce morza. Jest to przepis na oryginalną odmianę tradycyjnej włoskiej lasagne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15 płatów makaronu
  • 500 g mrożonej mieszanki owoców morza (kalmary, krewetki, małże)
  • 3 pomidory
  • 100 g parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżych listków oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki arrabiata
  • garść liści bazylii do dekoracji

Sos beszamelowy:

  • 25 g masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Lasagne gotujemy przez 3 minuty w posolonej wodzie z olejem. Pomidory kroimy w kostkę.



Krok 2

Owoce morza smażymy na rozgrzanej oliwie, potem dodajemy pomidory, oregano, majeranek i sól. Całość mieszamy i smażymy razem. W garnku smażymy na maśle pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Doprawiamy cukrem i solą.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Następnie dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy sos przyprawami i gotujemy kilka minut, aż sos będzie gęsty. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy warstwowo płaty makaronu, beszamel, parmezan i owoce morza.



Krok 4

Wierzch polewamy sosem arrabiata. Wstawiamy lasagne do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.