Lazania jest bardzo prostym w przygotowaniu daniem. Ta potrawa zasmakuje każdemu, kto lubi owoce morza. Jest to przepis na oryginalną odmianę tradycyjnej włoskiej lasagne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Lasagne gotujemy przez 3 minuty w posolonej wodzie z olejem. Pomidory kroimy w kostkę.
Owoce morza smażymy na rozgrzanej oliwie, potem dodajemy pomidory, oregano, majeranek i sól. Całość mieszamy i smażymy razem. W garnku smażymy na maśle pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Doprawiamy cukrem i solą.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Następnie dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy sos przyprawami i gotujemy kilka minut, aż sos będzie gęsty. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy warstwowo płaty makaronu, beszamel, parmezan i owoce morza.
Wierzch polewamy sosem arrabiata. Wstawiamy lasagne do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj komentarz