Tradycyjny amerykański sos podawany do potraw z grilla, czyli do barbecue. Pozornie to prosty i banalny sos, jednak dużym uproszczeniem byłoby gdybyśmy stwierdzili, że sos ten stanowi połączenie ketchupu z musztardą. W rzeczywistości sos jest cudownym zbalansowaniem słodkości z ostrością. Dobrze przyrządzony nadaje potrawom z grilla charakteru.
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
W garnku zagotowujemy ocet z cukrem, miodem, solą, pieprzem, sosem Worcestershire i cebulą. Na małym ogniu gotujemy całość przez 2-3 minuty. Następnie zestawiamy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia pod przykryciem.
Do przestudzonego płynu dodajemy ketchup, musztardę i tyle wody, by sos miał odpowiednią konsystencję.
Gotowy sos barbecue przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Zachowuje świeżość do miesiąca.
Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu, przede wszystkim do dań z grilla. Dla smaku sosu istotny jest dobry gatunek ketchupu.
Dodaj komentarz