Arabskie pierniczki

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki soli i cynamonu
  • po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli i daktyli (bez pestek)
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • śmietanka łaciata

Przygotowanie

Krok 1

Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, śmietankę łaciatą, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce.
Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi.
Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.
Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia.
Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.