Arancini, czyli kulki ryżowe, to chłodniejsza wersja paluszków mozzarelli. Jest to włoskie danie, które nada się jako idealna przekąska do obiadu lub na imprezę. Nie da się poprzestać na zjedzeniu tylko jednej!
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Ugotowany wcześniej ryż ostudź, a następnie rozłóż go na płasko na talerzu i schładzaj w lodówce przez min. 2h.
Przygotuj stację do panierowania - płytką miskę z bułką tartą, miskę z mąką oraz miskę z roztrzepanymi jajkami. Mąkę i bułkę tartą dopraw porządnie solą i pieprzem.
Mozzarellę pokrój na małe kwadraciki.
Wyjmij ryż z lodówki i formuj z niego małe placki (możesz spłaszczyć ryż dnem szklanki). Weź placek do dłoni. Na środku każdego placka ryżowego połóż 2 lub 3 kostki mozzarelli, posiekaną natkę pietruszki oraz tarty ser Jantar. Zwiń placek w kulkę i dokładnie ją zlep.
Gotową kulkę ryżową obtocz w mące, aż do całkowitego jej pokrycia. Następnie zanurz w jajku, a potem w bułce tartej. Gotowe kulki odkładaj na talerz i włóż do lodówki, aż do czasu rozgrzania się oleju.
W garnku o grubym dnie, na średnim palniku, rozgrzej olej. Gotuj w nim po 3 lub 4 kulki ryżowe na raz. Obracaj od czasu do czasu przez 5-7 minut, aż do zbrązowienia arancini. Usmażone kulki przełóż na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz.
Gotowe kulki możesz dodatkowo posypać startym serem Jantar także na wierzchu. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Smacznego!
Dodaj komentarz