Chimichurri to sos wywodzący się z Argentyny, który popularność zyskał już na całym świecie. Składa się z oliwy z oliwek, octu winnego, czosnku, papryczki chili oraz świeżych ziół (natki pietruszki i oregano), które zdecydowanie grają tu pierwsze skrzypce. Idealny do dań z grilla lub pieczonych pierogów empanadas.
Osób: 2-5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Zioła umyć i osuszyć. Oderwać same listki, które następnie bardzo dokładnie posiekać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Umieścić razem z ziołami w małym słoiku.
Do słoika dodać również ocet winny, oliwę z oliwek i suszone płatki chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Słoik zakręcić i odstawić sos w chłodne i zacienione miejsce na kilka godzin, aby smaki się dobrze przegryzły.
Dodaj komentarz