Argentyński sos chimichurri

Chimichurri to sos wywodzący się z Argentyny, który popularność zyskał już na całym świecie. Składa się z oliwy z oliwek, octu winnego, czosnku, papryczki chili oraz świeżych ziół (natki pietruszki i oregano), które zdecydowanie grają tu pierwsze skrzypce. Idealny do dań z grilla lub pieczonych pierogów empanadas.

Osób: 2-5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2-5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pęczek natki pietruszki,
  • - 2 gałązki oregano,
  • - 2 łyżki octu z czerwonego wina,
  • - 3 ząbki czosnku,
  • - 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • - ½ łyżeczki suszonych płatków chili,
  • - sól morska i świeżo zmielony pieprz (do smaku)

Przygotowanie

Krok 1

Zioła umyć i osuszyć. Oderwać same listki, które następnie bardzo dokładnie posiekać.



Krok 2

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Umieścić razem z ziołami w małym słoiku.



Krok 3

Do słoika dodać również ocet winny, oliwę z oliwek i suszone płatki chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.



Krok 4

Słoik zakręcić i odstawić sos w chłodne i zacienione miejsce na kilka godzin, aby smaki się dobrze przegryzły.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.