Proces grillowania doskonale podkreśla smak warzyw. Czerwona papryka jest idealnym dodatkiem do sałatki, nada jej również doskonałego aromatu.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Papryki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy z nich gniazdo nasienne. Tak przygotowane połówki papryki kroimy jeszcze raz na pół. Cukinię po umyciu kroimy w talarki. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry, solimy je i odstawiamy na kilka minut. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka.
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Po nagrzaniu ułóż kawałki papryk oraz cukinii. Grilluj warzywa po 3 lub 4 minuty z każdej strony. Jeśli nie posiadasz takiej patelni, możesz użyć piekarnika. Rozgrzej go wcześniej do temperatury 200 stopni C i wstaw blachę z wyłożonymi warzywami na około 15 minut. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i grillujemy go na patelni grillowej z odrobiną oliwy.
Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie wykładamy ją na półmisek. Zgrillowane warzywa układamy na sałacie, dodajemy piórka czerwonej cebuli oraz posypujemy ziarnami słonecznika. Tak przygotowaną sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj komentarz