Aromatyczna sałatka z grillowanej papryki i cukinii

Proces grillowania doskonale podkreśla smak warzyw. Czerwona papryka jest idealnym dodatkiem do sałatki, nada jej również doskonałego aromatu.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 papryki czerwone
  • - 1 cukinia
  • - 1 bakłażan
  • - 1 czerwona cebula
  • - 1 opakowanie rukoli
  • - 1 opakowanie ulubionej sałaty
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - sól
  • - pieprz
  • - garść ziaren słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Papryki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy z nich gniazdo nasienne. Tak przygotowane połówki papryki kroimy jeszcze raz na pół. Cukinię po umyciu kroimy w talarki. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry, solimy je i odstawiamy na kilka minut. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka.



Krok 2

Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Po nagrzaniu ułóż kawałki papryk oraz cukinii. Grilluj warzywa po 3 lub 4 minuty z każdej strony. Jeśli nie posiadasz takiej patelni, możesz użyć piekarnika. Rozgrzej go wcześniej do temperatury 200 stopni C i wstaw blachę z wyłożonymi warzywami na około 15 minut. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym i grillujemy go na patelni grillowej z odrobiną oliwy.



Krok 3

Sałatę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie wykładamy ją na półmisek. Zgrillowane warzywa układamy na sałacie, dodajemy piórka czerwonej cebuli oraz posypujemy ziarnami słonecznika. Tak przygotowaną sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.