Aromatyczna szynka

Autor:

Śnieżynka

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, angielskiego ziela, kolendry. Wsypać sól, pokrojony czosnek i gotować około 7-8 minut, ostudzić. Umyte mięso włożyć do głębokiego naczynia, zalać zimną zalewą i pozostawić na 2-3 dni. Codziennie 1-2 razy obracać na drugą stronę. Następnie mięso włożyć do woreczka, zawiązać i włożyć do szynkowaru. Gotować około 70-80 minut w temp 80-90 stopni. Ugotowaną szynkę wyjąć z wody, ostudzić i razem z szynkowarem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg szynki bez kości,
  • 1,5 l wody,
  • 5 dag soli peklowej,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, kolendry. Wsypać sól, pokrojony czosnek i gotować około 7-8 minut, ostudzić.



Krok 2

Umyte mięso włożyć do głębokiego naczynia, zalać zimną zalewą i pozostawić na 2-3 dni.



Krok 3

Codziennie 1-2 razy obracać na drugą stronę.



Krok 4

Następnie mięso włożyć do woreczka, zawiązać i włożyć do szynkowaru.



Krok 5

Gotować około 70-80 minut w temperaturze 80-90 stopni.



Krok 6

Ugotowaną szynkę wyjąć z wody, ostudzić i razem z szynkowarem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.