Aromatyczna zupa z czerwoną soczewicą

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 cebula
  • ½ papryki czerwonej
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ćwiartki z kurczaka umyć i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć udka i przecedzić wywar.



Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.



Krok 3

Dodać pokrojone w kostkę warzywa i podsmażyć przez chwilę razem. Następnie przełożyć warzywa do garnka, zalać wywarem i gotować przez 15 minut.



Krok 4

Dodać opłukaną soczewicę oraz przyprawy. Gotować przez 7 minut. Przyprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.