Szaszłyk warzywny w mięsie

Autor:

Śnieżynka

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 pieczarki marynowane
  • Kawałek papryki czerwonej
  • Kawałek papryki zielonej
  • Kawałek bakłażana
  • 2-3 kostki żółtego sera Mlekpol
  • 2-3 kostki cukinii
  • 1 małe jajko
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta
  • Oliwa

Przygotowanie

Krok 1

Krążek bakłażana oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Następnie opłukać, osuszyć, posmarować oliwą i upiec na grillu.



Krok 2

Mięso umyć, osuszyć, zbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem.



Krok 3

Na patyczek do szaszłyków nabić pieczarki marynowane, pokrojony w kostkę żółty ser, paprykę, cukinię i grillowanego bakłażana. Zawinąć w przygotowane mięso, spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor.



Wskazówki

Przed podaniem usunąć wykałaczki i patyczek do szaszłyków.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.