Tarta bardzo sycąca i smaczna. W przygotowaniu jest naprawdę prosta. To urozmaicone danie obiadowe. Jeśli lubisz łososia, ten przepis jest dla Ciebie.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i siekamy. Dodajemy 1 jajko i ½ łyżeczki soli. Zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Łososia myjemy, lekko solimy. Dodajemy 1 łyżeczkę masła i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika razem z tartą na 15 minut.
Po tym czasie łososia wyjmujemy, a tarte jeszcze pieczemy przez 10 minut. Łososia rozdrabniamy.
Fasolkę, szparagi oraz dymkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Masło rozgrzewamy na patelni i podsmażamy. Następnie na wyjęte ciasto z piekarnika wkładamy warzywa, dodajemy łososia. Piekarnika nie wyłączamy.
W misce mieszamy śmietankę Łaciatą z jajkami, dodajemy sól i pieprz. Wylewamy masę na naszą tarte. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy tarte. Wkładamy ją do piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu lekko studzimy i podajemy.
Zamiast łososia możesz dodać inną ulubioną rybę np. dorsza.
Dodaj komentarz