Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma). Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).
Dynię podgrzewamy na patelni z syropem klonowym, mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz chwilkę zagniatamy, wałkujemy na kształt prostokątu, smarujemy ¼ dyni, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki co 5 cm.
Gotowe układamy na blasze do pieczenia ciasta wyłożonej papierem do pieczenia (tak by od góry był kształt różyczki) w niewielkich odstępach i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem, przyprawą do ciast i deserów cynamonową i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (bez termoobiegu).
Dodaj komentarz