Drożdżowe różyczki odrywane z dynią

Autor:

agatab

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • większe pół szklanki oleju rzepakowego (120 g)
  • 1/2 litra mleka ŁACIATE
  • 1/2 szklanki cukru (115 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • ponadto:
  • 300 g dyni smażonej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sezam
  • mleko ŁACIATE do posmarowania różyczek

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże zasypujemy cukrem, mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i ciepłe wlewamy do drożdży, wsypujemy sól, mieszamy. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się dokładnie połączą (nie ma potrzeby wyrabiania rękoma). Następnie ciasto pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia (możemy je włożyć do piekarnika, włączamy oświetlenie piekarnika i mamy gwarancję, że ciasto będzie miało ciepło by wyrosnąć).





Krok 2

Dynię podgrzewamy na patelni z syropem klonowym, mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz chwilkę zagniatamy, wałkujemy na kształt prostokątu, smarujemy ¼ dyni, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki co 5 cm.



Krok 3

Gotowe układamy na blasze do pieczenia ciasta wyłożonej papierem do pieczenia (tak by od góry był kształt różyczki) w niewielkich odstępach i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem, przyprawą do ciast i deserów cynamonową i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (bez termoobiegu).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.