babeczka do koszyczka

Autor:

Ela Ślązak

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

babeczki

  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszek),
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 łyżek mleka,
  • 6 łyżek mąki tortowej,
  • niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • garść płatków czekolady

Przygotowanie

Krok 1

W jednej miseczce łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, olej, mleko, aromat waniliowy oraz śmietanę – mieszamy trzepaczką, aż do połączenia się. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych, dodajemy płatki czekolady i mieszamy trzepaczką, aż się dokładnie połączą – nie dłużej – ciasto może mieć niewielkie grudki.



Krok 2

Przelewamy do przygotowanych foremek wysmarowanych olejem (ok. 3/4 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 20-25 minut. Gdyby babeczkom urosły “czuby”, odcinamy je nożem, aby stabilnie stały.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.