Ciasteczka z masła orzechowego z kawałkami czekolady

Masło orzechowe zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Nic dziwnego, w końcu świetnie smakuje, można je zrobić niskim kosztem w warunkach domowych, a ponadto jest bardzo zdrowe. Ciasteczka z masła orzechowego z kawałkami czekolady są przepyszne - chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Znikają ze stołu w mgnieniu oka!

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 170 g mąki pszennej,
  • - 120 g masła orzechowego,
  • - 100 g masła Łaciate w temperaturze pokojowej,
  • - 100 g cukru,
  • - 50 g gorzkiej czekolady,
  • - 1 jajko,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 170°C. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 2

Masło ucierać z cukrem i masłem orzechowym do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać ekstrakt waniliowy i jajko i ucierać jeszcze kilka minut.



Krok 3

W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Składniki suche dodać do składników mokrych i krótko zmiksować.



Krok 4

Czekoladę drobno posiekać i wmieszać w masę.



Krok 5

Łyżką formować ciasteczka – raczej okrągłe niż płaskie, spłaszczą się podczas pieczenia. Układać na blasze z zachowaniem odstępów.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.