Babeczki cytrynowe z kremem

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 30 ml gorącej wody
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z cytryny

Krem:

  • 2 opak. budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka Łaciate
  • ½ szkl. cukru
  • 250 g masła Łaciate
  • 2-3 łyżek cytryny
  • Barwnik spożywczy żółty

Przygotowanie


Żółtka ubić z cukrem i gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić. W tym czasie można zrobić krem: budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu, barwnik i sok z cytryny i miksować do połączenia sie wszystkich składników, by masa była gładka. Następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Super smakują schłodzone.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.