Sałatka z jarmużu z wołowiną

Bardzo zdrowa, a do tego niezwykle sycąca sałatka, która idealnie sprawdzi się w czasie spotkań ze znajomymi. Jarmuż jest niemalże królem wśród zdrowych warzyw – ceniony jest przez każdego, dla kogo istotne jest zdrowe odżywianie i dbanie o sylwetkę.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Mięso:

  • 400 g steków wołowych
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Dressing:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Sałatka:

  • 500 g jarmużu
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • ⅓ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z ½ cytryny
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Steki kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Dodajemy na patelnię drobno pokrojoną cebulę.



Krok 2

Liście jarmużu rozrywamy na małe kawałki (usuwamy twarde łodygi) i gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut. Następnie odcedzamy.



Krok 3

Sok z cytryny łączymy z wodą, oliwą, solą i pieprzem. Polewamy sosem jarmuż i dokładnie mieszamy. Do jarmużu dodajemy usmażone steki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno pokrojoną paprykę.



Krok 4

Przygotowujemy dressing: ścieramy czosnek, dodajemy go do mieszaniny majonezu, jogurtu, oliwy i ketchupu. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Sałatkę polewamy dressingiem bezpośrednio na talerzu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.