Bardzo zdrowa, a do tego niezwykle sycąca sałatka, która idealnie sprawdzi się w czasie spotkań ze znajomymi. Jarmuż jest niemalże królem wśród zdrowych warzyw – ceniony jest przez każdego, dla kogo istotne jest zdrowe odżywianie i dbanie o sylwetkę.
Danie: Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Steki kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Dodajemy na patelnię drobno pokrojoną cebulę.
Liście jarmużu rozrywamy na małe kawałki (usuwamy twarde łodygi) i gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej niż 5 minut. Następnie odcedzamy.
Sok z cytryny łączymy z wodą, oliwą, solą i pieprzem. Polewamy sosem jarmuż i dokładnie mieszamy. Do jarmużu dodajemy usmażone steki i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno pokrojoną paprykę.
Przygotowujemy dressing: ścieramy czosnek, dodajemy go do mieszaniny majonezu, jogurtu, oliwy i ketchupu. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Sałatkę polewamy dressingiem bezpośrednio na talerzu.
Dodaj komentarz