Tartaletki z wiśniami

Proste tartaletki z wiśniami to pomysł na letni dzień. Warto przygotować taki deser, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 230 g mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g masła
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • około 800 g wydrylowanych, mocno dojrzałych wiśni
  • 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

Krok 1

Zagniatamy ciasto na jednolitą masę.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C. Foremki do tartaletek smarujemy lekko masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim foremki do tartaletek. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy foremki na około 10 minut.



Krok 3

Przygotowujemy nadzienie. Wiśnie trzeba wydrylować i wymieszać z cukrem oraz skrobią. Odsączamy na sitku z nadmiaru soku.



Krok 4

Wypełniamy tartaletki nadzieniem z wiśni, po około 1 łyżce. Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.