Masło ucieramy na pianę, potem dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajka. Dobrze ucieramy masę, następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko razem miksujemy. Ciasto jest dosyć gęste. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 45 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Serki ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy aromat cytrynowy. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody, czekamy aż ostygnie. Ubijamy śmietanę, następnie powoli dodajemy przestygniętą żelatynę ciągle miksując. Następnie dokładnie mieszamy śmietanę z serkami. Ciasto przekroić na dwa blaty. Blat warto nasączyć przed położeniem kremu. Użyłam do tego mieszanki soku z cytryny, białego rumu i wody (można tez nasączyć mocną zimna herbatą). Na nasączony blat wykładamy około 2/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.
Dekoracja: na wierzch wykładamy polewę czekoladową oraz dekorujemy kleksami bitej śmietany (szklanka śmietany kremówki 36% + ok. 100 g cukru pudru). Do dekoracji użyłam polewy czekoladowej, którą zawsze przygotowuję w następujący sposób: rozpuszczam 50 g masła, 50 g cukru pudru, 2 łyżki mleka, a potem dodaję do tego połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady i ogrzewam do jej całkowitego rozpuszczenia.
Dodaj komentarz