Sernik z okienkiem na biszkopcie

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Biszkopt :

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • Szczypta proszku do pieczenia

Masa serowa :

  • 500 g sera w kostce
  • 450 ml śmietanki Łaciata 36 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ¼ wody przegotowanej

Dodatkowo :

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szkl. przegotowanej wody

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut w 180°C. Formę keksówkę wyłożyć papierem, na papierze ułożyć gorące ciasto w kształcie rynny, wystający bok poza foremką uciąć, odstawić do ostudzenia.



Galaretki

Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki dociskając foremką przez całą długość galaretki.



Masa serowa

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do kremówki dodawać po trochu rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ciągle miksując. Ser zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować.



Składanie ciasta

Wyłożyć część masy serowej na dno biszkoptu, ułożyć na masie wycięte galaretki, wyłożyć resztę masy serowej do samej góry, odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto wyjąć z formy za pomocą papieru, odwrócić je i kroić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.