Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek dodając cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25 x 35 cm. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut w 180°C. Formę keksówkę wyłożyć papierem, na papierze ułożyć gorące ciasto w kształcie rynny, wystający bok poza foremką uciąć, odstawić do ostudzenia.
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach wody, odstawić do całkowitego stężenia. Następnie wyjąć galaretki ze szklanek i nożem lub foremką wycinać słupki dociskając foremką przez całą długość galaretki.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do kremówki dodawać po trochu rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ciągle miksując. Ser zmiksować blenderem, dodawać po łyżce do śmietany, dobrze zmiksować.
Wyłożyć część masy serowej na dno biszkoptu, ułożyć na masie wycięte galaretki, wyłożyć resztę masy serowej do samej góry, odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto wyjąć z formy za pomocą papieru, odwrócić je i kroić.
Dodaj komentarz