Babeczki kolorowe ze śmietaną

Autor:

Kamila O

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 9

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do formy
  • Mąka do formy
  • 350 ml śmietany kremówki Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • perełki cukrowe

Dodatkowo:

  • Perełki cukrowe

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.



Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.



Krok 3

Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej części kakao, wszystkie porcje ciasta dokładnie wymieszać.



Krok 4

Formy na babeczki posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami.



Krok 5

Do każdej foremki nakładać naprzemiennie ciasto tak, by powstały trójkolorowe babeczki.



Krok 6

Wstawić do piekarnika nagrzanego i upiec.



Krok 7

Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, ozdobić nią upieczone i wystudzone babeczki.



Wskazówki

Można udekorować perełkami cukrowymi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.