Osób: 9
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.
Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej części kakao, wszystkie porcje ciasta dokładnie wymieszać.
Formy na babeczki posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami.
Do każdej foremki nakładać naprzemiennie ciasto tak, by powstały trójkolorowe babeczki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego i upiec.
Śmietanę schłodzoną ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, ozdobić nią upieczone i wystudzone babeczki.
Można udekorować perełkami cukrowymi.
Dodaj komentarz