Włoski deser o intensywnie miętowym smaku i atrakcyjnie zielonym kolorze.
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Bez laktozy
Ze śmietanką
Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.
Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia
Do gotowej masy dolewamy krople miętowe i zielony barwnik. Dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do foremek, zostawiamy do przestygnięcia. Po około 2 godzinach wyjmujemy z foremek, dodajemy listki mięty i orzechy do dekoracji.
Najlepsze będzie użycie foremek silikonowych, z których łatwo wyjdzie zastygnięta masa.
Dodaj komentarz