Miętowa panna cotta

Włoski deser o intensywnie miętowym smaku i atrakcyjnie zielonym kolorze.

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Bez laktozy

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Bez laktozy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki :

  • • 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • • 250 ml mleka
  • • 4 łyżki cukru
  • • 2 łyżeczki żelatyny
  • • ¼ łyżeczki kropli miętowych
  • • 1/6 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
  • • orzechy nerkowca do dekoracji
  • • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek.



Krok 2

Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia



Krok 3

Do gotowej masy dolewamy krople miętowe i zielony barwnik. Dokładnie mieszamy.



Krok 4



Całość przelewamy do foremek, zostawiamy do przestygnięcia. Po około 2 godzinach wyjmujemy z foremek, dodajemy listki mięty i orzechy do dekoracji.



Wskazówki

Najlepsze będzie użycie foremek silikonowych, z których łatwo wyjdzie zastygnięta masa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.