Babeczki leśny mech

Autor:

Aneta Gwiner

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 225 g mrożonego szpinaku siekanego
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 150 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki startej białej czekolady

Dodatkowo:

  • Granat

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Ze szpinaku odsączamy wodę. Miksujemy jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i miksujemy. Dodajemy szpinak majonez i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny do ¾ wysokości formy. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180°C.



Krok 2

Po upieczeniu czekamy, aż babeczki wystygną.



Krok 3

Przygotowuejmy masę. Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem waniliowym. Na sam koniec dodajemy białą czekoladę i mieszamy.



Krok 4

Z babeczek wydrążamy środek zostawiając 0,5 cm na brzegach. Wkładamy masę śmietanowo-czekoladową i posypujemy pokruszonym ciastem, które zostało po wydrążeniu babeczek.



Krok 5

Wierzch ciasta dekorujemy granatem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.