Miodownik z frużeliną żurawinową

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 średnie jajka
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka przyprawy korzennej

Krem:

  • 4 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 150 g masła Łaciate Mazurski Smak
  • 1/2 szklanki pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu do ciast

Frużelina:

  • 200 g żurawiny
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: 150 g czekolady białej
  • 2 łyżki śmietanki 30% Łaciata

Przygotowanie

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy części.Każdą rozwałkować i wyłożyć do okrągłej formy.Pieczemy przez około 15-20 minut w 180 st. Mleko zagotowujemy dodajemy kaszę i gotujemy.Dodajemy cukier mąkę i aromat, studzimy. Do zimnej masy dodajemy partiami masło i miksujemy. Owoce żurawiny zalewamy niewielką ilością wody tak aby je przykryły i zagotowujemy.Gdy żurawina się rozgotuje dodajemy cukier i mąkę. Każdy placek smarujemy frużeliną żurawinową oraz masą , składamy. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy. Schładzamy kilka godzin w lodówce.



Wskazówki

Słodki miodownik warto przełamać kwaskowatym dżemem lub frużeliną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.